Associació de Veïns de Bellvitge

febrer 6, 2009

El arbres de l’Hospitalet de Llobregat

img_7602p

Des del començament d’aquest bloc dediquem un dia al mes (el dia 21) per mostrar un arbre del barri, amb una fitxa molt simple on figura la seva fotografia, la situació i alguna imatge més de detall; també és important que piqueu a la fitxa, ja que us portarà a una altra pàgina que parlarà millor que nosaltres de l’arbre en el sentit que indica el títol. A la fotografia no mostrem el millor arbre de la seva espècie de Bellvitge, sinó un a l’atzar.

Mica en mica ja portem 6, i be, és una manera de fer un petit homenatge als arbres del barri, que encara que pot ser no siguin res extraordinari per si sols, en conjunt són una part important de Bellvitge i del nostre patrimoni comú. Sense ells el barri no seria el mateix, i ens els estimem per això i per que ens hem vist créixer mútuament.

A Bellvitge no hi ha arbres de grans dimensions o be d’una edat considerable; el barri és relativament jove i si caminem per la resta de la ciutat trobem arbres molt més exuberants i de més edat. Tampoc trobem arbres associats a personatges famosos, o a fites històriques, o pot ser sí i no ho sabem. Pot ser també existeixen arbres d’espècies estranyes però com no som botànics ens han passat desapercebuts,…

Hem investigat una mica per internet per descobrir si existeix a la nostra ciutat cap estudi sobre arbres, de manera individual, però no hem trobat res, encara que això no vol dir que algú en algun moment hagi fet un estudi encara que sigui parcial.

Des de l’ajuntament es va editar fa poc temps un llibre de la flora i fauna de la ciutat però, encara que està molt be, no es recullen els arbres més interessants, sinó que es realitza una fitxa per espècie, es comptabilitzen els individus i s’indica la seva situació.

D’altra banda l’entitat Gent de Pau porta des de l’any 1995 instal·lant plaques als arbres més representatius (creiem que sobretot al barri del Centre) amb el seu nom i uns versos dedicats a ell, també han fet  campanyes entre els escolars per promoure el coneixement dels arbres, però creiem que no s’ha arribat a fer un catàleg de les característiques que descrivim.

A Catalunya es troben regulades diferents figures de protecció dels arbres, existeixen uns 200 arbres monumentals, protegits des del 1987, i més o menys la mateixa quantitat d’arbres d’interés local i comarcal, regulats des del 1988.

Ens sorprèn que a l’Hospitalet no tinguem cap arbre encara que sigui d’interès local. Tenim jardins per tota la ciutat amb grans i magnífics exemplars de moltes espècies, i algun arbre ha d’existir que sigui remarcable per les raons citades, segur.

Creiem que seria interessant per la nostra ciutat realitzar, com a Barcelona, un catàleg propi, un catàleg del nostres arbres més importants i a partir d’aquí oferir-los protecció i notorietat mitjançant una de les figures regulades o una altra de pròpia. I si tot això ja s’ha fet creiem que l’hem de conèixer tots.

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: