Associació de Veïns de Bellvitge

Mai 27, 2009

Per què tan pocs veïns s’acullen a les ajudes de l’AERI? (actualització)

10/09/2008 l’Ajuntament anunciava que a l’oficina de l’Àrea Especial de Rehabilitació Integral (AERI) que hi ha al nostre barri s’havien atès fins ara a 904 persones, i s’havien tramitat 221 sol·licituds, tot això des de l’abril.

Els habitatges que tenen opció a aquestes ajudes són uns 16.000, per tant s’han presentat un 5,6% i s’han tramitat un 1,4 % dels possibles beneficiaris. Fent un petit càlcul ens dona que segurament encara no s’han arribat a utilitzar ni un milió d’euros, dels 17 milions previstos com ajudes. Està clar que alguna cosa no funciona. Per què els veïns no s’acullen a les ajudes de l’AERI? Per què no volen els diners?

No podem prendre con a causa d’aquesta baixa demanda una relaxació dels veïns deguda a que les ajudes duren quatre anys, ja que d’aquest termini fa poc que es te noticia,  l’havíem consultat alguna vegada i mai s’havia definit, i si un cas, ens havien dit que no esperéssim més de dos anys a demanar les ajudes, però sense donar-nos una data concreta. Suposo que veient el ritme de demandes, ho han allargat fins al quatre anys.

Pot ser que una ajuda del 30% de l’obra fins 3.000 euros sigui considerada pels veïns una quantitat molt baixa? i més en un barri amb pocs recursos econòmics i on les obres normalment es fan ajudant-se entre amics o veïns, sense factures i amb l’aval de la confiança. L’exigència per part de l’AERI de factures encareix el preu de la reforma com a mínim pel pagament de l’IVA, un 16%,…  i si considerem que els professionals sempre són més cars que l’ajuda del teu veí, pot ser que aquestes subvencions no subvencionin res respecte a la manera de fer de almenys aquest barri.

D’un altre costat ens trobem en època de crisi econòmica, els veïns es reserven els diners per possibles problemes futurs davant d’un present amb tantes empreses que pleguen o fan expedients de regulació. Pot ser també s’ha esperat a que passi l’estiu i la consegüent ressaca econòmica familiar per plantejar-se qualsevol despesa.

També hi ha moltes escales de veïns amb pocs recursos, ja que fa poc han realitzat obres amb despeses importants con la remodelació de les porteries o el canvi de l’ascensor. D’altres escales pot ser ja han fet totes les reformes i no necessiten les ajudes.

Aquesta pàgina està començant i encara te molt poca difusió, però arriscant-nos a que ningú contesti, des de l’AV de Bellvitge ens agradaria saber per què, si és el teu cas o el de la teva escala, no t’has acollit encara a les ajudes de l’AERI; si has tingut qualsevol problema amb les gestions que demanen; si no estàs d’acord amb les ajudes,…

La nostra opinió sobre aquest tema també ve reflectida a aquesta entrada d’aquest mateix Bloc.

______________________

22/01/2009 Segons canal-h, ja s’han tramitat més de 30 expedients de rehabilitació des del 28 d’abril, quan es va posar en marxa. En total, l’oficina del Pla AERI ja ha pagat 64.000 euros per a la rehabiltació. Des de l’obertura fins ara, l’oficina de l’AERI ha atès 1.654 ciutadans, i s’han sol•licitat 229 informes d’idoneïtat (III) i 112 tests d’edifici (TEDI).

Però com a novetat l’article diu que dels 17 milions d’euros  només s’hi destinaran els necessaris en relació amb la quantitat de demandes presentades. La quantitat de diners que es destini a l’actuació i el temps d’activitat d’aquesta oficina estaran marcats en funció de la demanda per part dels ciutadans afectats.

______________________

19/02/2009 Declaracions de Nuria Marín:

Sobre els ajuts que es destinaran a les famílies que se’ls ha fer malbé l’habitatge, Núria Marín ha explicat que ”de les mil sol·licituds inicials d’informació s’han tramitat ja unes 200 peticiones formals. Ara estem fent una nova campanya d’informació als veïns però és evident que si un ciutadà no vol millorar el seu habitatge, per moltes ajudes que l’Administració disposi no podem obligar a ningú, malgrat és una llàstima perquè son recursos per als ciutadans de L’Hospitalet i és una pena que no s’aprofitin. Al final haurem de mirar si els podem utilitzar d’alguna altra forma.

______________________

20/02/2009 més declaracions a un article d’El Punt:

El gerent de l’oficina de l’AERI. Carles Puiggròs, considera que, malgrat aquestes xifres baixes, «la cosa funciona» i explica que s’han de fer diversos tràmits fins que s’acaba el procés i s’atorga l’ajut. Puiggròs creu que els 15,3 milions cobriran la demanda, però el cert és que, amb els expedients que estan aprovats i els que estan en tràmit s’està lluny d’aquesta xifra.

El president de la federació d’associacions de veïns, Manuel Piñar, indica que «el problema és que no es cobreix el cost de tota la reforma, i que, a més, costa que els veïns d’una comunitat es posin d’acord». «No s’està aprofitant gaire l’ajut».

______________________

29/03/2009 Més declaracions de Núria Marín a El Punt: i res de nou sobre un possible canvi de les condicions:

 L’Estat espanyol va aprovar disset milions en ajuts als barris més afectats pel TAV per reformar blocs i pisos, però no hi ha gaire demanda. Es perdran els diners?
–«La meva intenció és negociar perquè aquests diners no es perdin. S’ha fet una nova campanya i s’han reanimat les peticions, i és veritat que molts diners no s’han cobert. Tenim marge per dir a la gent que facin millores perquè el 50% de les obres que facin els sortirà de franc.
Com que de moment no hi ha termini, anem insistint.»

______________________

11/05/2009 Segons una noticia apareguda a la publicació web L’Hospitalet dels 17.000.000 d’euros previstos únicament s’han concedit en un any 165.560  (s’han enviat 438 sol·licituds i s’han abonat 76 ajudes). 

Senyors de les Administracions, si realment volen compensar als veïns per les molèsties de les obres de l’AVE, no s’haurien de modificar les condicions de les ajudes?

______________________

27/05/2009 Segons noticia apareguda a la web canal-h  sobre els resultats del ple municipal d’ahir: “la Coordinadora d’Entitats del Gornal i de l’Associació de Veïns de Sant Josep. Els primers van expressar la seva queixa pel fet que Adif no hagi finalitzat les obres d’arrenjament compromeses després de la construcció del túnel de l’AVE, per l’ocupació per la força de pisos públics d’Adigsa i per reclamar millors condicions per accedir a les ajudes AERI del Ministeri d’Habitatge.

El Govern municipal va anunciar que a principis de juny Adif adjudicarà les obres pendents al Gornal i que en la renovació del conveni sobre l’AERI es podrien incloure modificacions. Govern municipal i veïns van quedar emplaçats a reunir-se per tractar aquest tema, així com la represa de la comissió de seguiment sobre habitatge públic que havia funcionat al barri”

6 comentaris »

 1. Queridos amigos,
  Os quiero comentar el porque pienso que la mayoría de los vecinos no se ha acogido a las ayudas de l’AERI.
  Yo hasta hoy que he leido vuestra revista, no sabía ni siquiera lo que es l’AERI. Ahora gracias a vosotros me he enterado, que es algo relacionado con ayudas para reformar las viviendas.
  Os aseguro que iré a informarme de las condiciones, precisamente tengo que hacer arreglos en mi casa. Lo curioso es que lo vengo demorando, desde hace un par de años por falta de recursos económicos.
  Por probar, he preguntado a algunos conocidos y es muy poca la gente que tiene información al respecto.
  Aprovecho para sugerir a la asociación de vecinos, que se cree un apartado en la página web donde podamos registrarnos, para que automáticamente se reenvie toda la información a nuestras direcciones de correo electrónico.
  Espero que mi sugerencia sea tomada en cuenta y los vecinos de Bellvitge podamos estar más informados a partir de ahora.
  Salud

  Comentari per Antonio — Setembre 15, 2008 @ 11:57 pm

 2. Hola Antonio, no habíamos considerado la causa que tu comentas ya que yo, que estoy entre los afectados, he recibido en dos ocasiones el tríptico de información en mi vivienda. También pude leer la noticia en el periódico L’Hospitalet que también buzonean y además hay un panel “informativo” donde se sitúa los viernes el mercadillo. Pero claro, eso ha sido en mi caso y por donde me muevo. No sé cómo han buzoneado en el resto del barrio.

  Nos alegramos de que esta página sirva para dar a conocer estas ayudas, ya que no se nos pueden escapar, menos es nada. Puedes encontrar más información en el enlace del texto picando en AERI. Cuando vayas a informarte, si tienes alguna queja, sugerencia, comentario, etc. que pueda ser de utilidad al resto de vecinos, coméntalo aquí. Como decía en el texto, no tenemos mucha difusión, pero vamos creciendo.

  Sobre tu sugerencia, muchas gracias. Está previsto enviar e-mails para anunciar las diferentes actividades que hacemos a lo largo del año, lo que pasa es que con este formato de Blog llevamos en el aire sólo un mes, y se podría decir que estamos en periodo de pruebas. Aún no nos ha dado tiempo. Estamos trasladando temas desde los foros que utilizábamos antes, subiendo fotos, ayer empezamos a digitalizar las revistas, son muchas cosas y poco tiempo, a ver este fin de semana si me miro cómo se hace.

  Hasta luego y gracias por participar.

  Comentari per AVBellvitge — Setembre 16, 2008 @ 11:03 am

 3. Sencillamente fui ha pedir ayudas ya que estoy en la zona del Gornal y me corresponde , la ayuda consistia en el apartado del programa de ayudas de insonorizacion y aislamiento en el que entran tres ventanas de mi casa , pues bien, me aprueban la ayuda presento la documentación, y resulta que debo hacerla de nuevo porque las persianas de las ventanas me dicen que “no entran”, es la primera noticia que recibi, imaginaos mi indignación y contrariedad, yo me pregunto acaso las persianas,que por cierto estaban bastante mal, no son un elemento mas de la protección de aislamiento e insonorización . ¡ Pues no, resulta que no! , además hay que añadir que cuando te cambian la ventana los montadores te montan todo el sistema completo, ventanas y persianas, como sería lógico claro. Asi que estoy enrabiado porque al final hacen lo que quieren y engañan al ciudadano con grandes titulares y despues biene la letra pequeña ¡ igual que en los tiempos de _Franco ! !el estilo es el mismo !

  Comentari per Jose Luis — Novembre 3, 2008 @ 8:03 pm

 4. Una pregunta: dentro de l’Aeri te subvencionarían el pintar todo el bloque?
  Es que en la gestoría de nuestra escalera nos dijeron que no, que sólo subvencionaban los daños relacionados con el AVE.

  Comentari per super — gener 22, 2009 @ 10:22 am

 5. Yo creo que si es para la rehabilitación de fachadas sí que te cubren el 50% hasta 6000 euros por cada vivienda o local del inmueble, otra cosa es para pintar la escalera, creo que si no se demuestra que hay humedades o problemas del estilo no entra.

  Lo mejor es que preguntes en la oficina, la dirección es la C/Francia, 41. (Teléfono: 93 263 42 89) y el horario de lunes a viernes: 9.30 a 14 h.
  Martes y jueves: 16 a 18 h. http://www.lh2010.cat/124265_2.aspx?id=2

  Hasta luego.

  Comentari per AVBellvitge — gener 22, 2009 @ 11:47 am

 6. He preguntado en nuestra gestoría sobre el tema de la rehabilitación de la fachada y parece que si que entraría, pero hay un problema. Resulta que antes de dar la subvención te hacen un estudio completo del edificio y sacan todos los problemas y aquí viene el tema hasta que no hayas resuelto todos esos problemas no te dan la subvención de lo que tu habías pedido.

  En resumen, si tu quieres arreglar, p.ej. los balcones, te puede tocar arreglar la fachada, la instalación de la luz, etc, etc. Este puede ser un motivo por el cual la gente no se acoge a las subvenciones, porque implican un gasto mucho mayor que el previsto inicialmente.

  Comentari per super — gener 23, 2009 @ 10:00 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: