Associació de Veïns de Bellvitge

Setembre 23, 2009

El Pla Urban del Gornal ja es troba en marxa

gornal

Imatge del llibre "El Gornal" escrit per Àngels Martín dins de la col·lecció els barris d'Adigsa, 1995. Per tant la fotografia seria anterior a aquesta data.

Segons el nou lloc web del l’ajuntament, digital-h (igual de participatiu que l’altre però tècnicament més modern): El Pla Urban ja està en marxa i està previst que a finals d’aquest any finalitzi la remodelació de l’avinguda Carmen Amaya

El pla de millores del barri del Gornal, inclòs dins del programa europeu URBAN, ja es troba en marxa des de principis d’aquest mes de setembre. Al carrer Joncs s’ha obert una oficina d’intervenció social i laboral destinada als joves del barri i als veïns d’ètnia gitana. Paral·lelament, també funciona un servei de dinamització comunitària amb l’objectiu de millorar i potenciar la vida associativa del barri del Gornal.

Altres eixos d’intervenció dins del pla de millores estan relacionats amb el Centre d’Educació Infantil i Primària Gornal. En aquests moments s’està estudiant la possibilitat d’obrir l’escola a les tardes i dissabtes, amb la idea de dur a terme activitats esportives. De fet, a l’actualitat ja se’n fa ús de les instal·lacions per desenvolupar una activitat extraescolar relacionada amb la dansa. En aquesta mateixa línia d’actuació es treballa per tal d’ampliar el nombre de places de l’esplai del barri.

Però, sens dubte, una de les actuacions més reclamades pels veïns i que estarà enllestida a finals d’aquest any és la remodelació urbanística de l’avinguda Carmen Amaya. Un cop acabin aquests treballs s’iniciaran els de construcció d’un carril bici.

Segons el director de serveis de l’Oficina de Plans d’Acció Territorials, Manel Pérez, l’essència del pla URBAN és aconseguir una millora dels serveis i equipaments del barri del Gornal. En aquest sentit Pérez ha dit que un dels principals objectius és aconseguir “que les persones del barri puguin realitzar les activitats a les instal·lacions del Gornal”.

Qui també considera que el pla Urban suposarà una millora important del barri en els àmbits econòmic, urbanístic i social és la portaveu de la Coordinadora d’Entitats i Veïns del Gornal, Teresa Jiménez Villarejo. Segons ha dit, tot i que la posada en marxa de les actuacions arriben amb una mica de retard, serviran per regenerar el barri.

D’altra banda, el pla URBAN també posarà en marxa, al llarg dels propers mesos, l’equipament Gornal Activa -un centre de recursos per al foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic del barri-. Aquest equipament estarà localitzat dins del nou poliesportiu que es construirà a la confluència dels carrers Aprestadora, Narcís de Monturiol i Can Tries, on també s’ubicarà el Centre de Formació per a Tècnics Esportius. Segons Manel Pérez, No només els veïns del Gornal podran fer ús d’aquest equipament, sinó tots els hospitalencs.

L’equipament Gornal Activa oferirà la possibilitat de cursar cursos d’orientació i formació professional, com per exemple l’especialització en col·locació i manteniment de sistemes d’energies renovables. Per a Teresa Jiménez Villarejo, Gornal Activa es convertirà en el principal dinamitzador sociolaboral del barri.

El pla URBAN, amb un pressupost de 14 milions d’euros -la meitat finançat per la Unió Europea- es desenvoluparà fins a l’any 2013. Dins del pla de millores del Gornal també és prevista la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària, i una nova residència assistida i Centre de Dia.

gornal2p

Imatge del llibre "El Gornal" escrit per Àngels Martín dins de la col·lecció els barris d'Adigsa, 1995. Per tant la fotografia seria anterior a aquesta data.

Anuncis

2 comentaris »

 1. Crec d’un mal gust considerable, que es faci publicitat des de una AA.VV. que res te a veure amb el Gornal (tot i estar al mateix Districte i ser veïns), d’uns fets que quan vàren ser presentats a la CEE per la consequció del Urban, deixaven al barri del Gornal, com un barri marginat totalment, es més convido als membres de la Junta Directiva de l’AAVV de Bellvitge, que demanin còpia del informe i de les estadistiques que vàren enviar a Brusel.les, i si no estic a la vostra dispossició per ensenyar-vos, tal com vàren descriuren’s.
  No solsament aixó, demanin si us plau a la Coordinadora d’Entitas i veïns, quan butlletins han estat finançats perla Regidoría de Districte.
  Tot plegat, deixa entreveure una pressumpte connivència entre aquesta Entitat i l’Ajuntament. Tal com en parleu vosaltres, fins i tot sembla un pèl de publicitat favorable a l’Ajuntament.
  No sols això, tantes promeses i de moment se’n han complert ben poques, no solsament se’n han complert ben poques, si no que a més han concedit a Caixa de Catalunya l’aplaçament de la construcció del Centre de dia i la Residència assistida. Perquè no es diu tambè, que la finalització de l’Avda. Carmen Amaya, s’ha fet en fons europeus (Urban), quan aquesta fase de construcció, fa temps que deuria d’estar finalitzada, abans fins i tot que es concedis el Plà Urban. Perquè no es diu tambè que de moment l’actual equip de govern estan convertint les zones verdes (mal cuidades, per cert), en zones de llambordes i finalment perquè no es diu tambè que de totes les promess que abans de marxar a Madrid va fer el Sr. Corbacho, avui per avui, no se’n ha portat a terme cap?.

  Seria convenient que abans de publicar notes, confirmessin si el que es redacta es la realitat, seria convenient quel’objectivitat fos la senyera del blog, perquè si no es corre el perill de que part de veïns, puguin pensar que malauradament, al igual que els veïns del Gornal, es treballa amb connivència.

  Per cert, tambè es podria tirar en cara que l’equip de govern durant el 2009, vàren signar un nou conveni amb el Ministeri de la Vivenda, passant aquest de 17 a 4 mil.lions d’euros.

  Tots aquest fets, molt ben documentats, estant a la vostra dispossició per veure’ls

  Comentari per josep.A — gener 2, 2010 @ 10:08 pm

 2. Hola Josep, moltes gràcies per aportar més dades sobre la situació que es viu al Gornal i per mostrar-nos un punt de vista que no és el que s’explica al lloc web municipal i oficial Digital-h, que és el que vaig utilitzar al setembre passat per tal d’anunciar que arrencava el pla Urban, sense cap més pretensió, sense entrar en cap denúncia, personalment com a mostra d’alegria. En aquest context informatiu i en aquest cas concret no vaig considerar necessari contactar amb cap de les tres AV o amb la coordinadora d’entitats del barri veí, i em vaig limitar a copiar i pegar la notícia juntament amb unes imatges amb cert valor històric.

  Com dius, no és la nostra funció parlar del Gornal, quedaria en principi fora del nostre àmbit d’actuació, però és un fet palpable que en pocs anys, amb el soterrament dels rails, els veïns i veïnes de Bellvitge i el Gornal estarem més a prop i segur que cada vegada farem més coses en comú. És aquesta també una de les raons que en van fer parlar del vostre barri i que molt segurament, depenent del meu temps i del que porti el nou any, em portarà a escriure sobre ell en noves ocasions, intentaré fer-ho amb més rigor.

  Cal dir que aquest bloc, com veus, és obert i participatiu, i per tant permet la discrepància, el diàleg, i mostrar tots els punts de vista possibles (sempre dins del respecte). Aquest fet crec que ja respon a les teves acusacions de presumpta connivència.

  Sense res més et convido a participar amb els teus comentaris sobre els temes tractats i que tractarem a aquest bloc.

  Atentament,
  Luis V. Bagán Nebot

  Comentari per AVBellvitge — gener 3, 2010 @ 9:51 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: