Associació de Veïns de Bellvitge

Novembre 26, 2010

Preguntem als partits sobre Cal Trabal

Filed under: >> CAL TRABAL / PARC DE LA MARINA,Actualitat — AVVBellvitge @ 8:28 am

Aquest dilluns vam enviar a PSC, CIU, EUiA, ICV, PP, ERC i Ciutadans la següent pregunta per tal de presentar avui les seves respostes.

“Des de l’AV de Bellvitge volem preguntar-vos quina és l’opinió del vostre partit, en clau Generalitat, sobre la reordenació de l’última zona agrícola (Cal Trabal) de la nostra ciutat”

Aquestes són les respostes que ens han arribat fins ara per ordre d’arribada:

ICV

Posicionament d’ICV de L’Hospitalet respecte el projecte de Cal Trabal

ICV de L’Hospitalet treballarà per a què el projecte de Cal Trabal sigui sostenible

El respecte als valors naturals històrics i ambientals de la Marina és fonamental tant pels seus valors intrínsecs com per les potencialitats de lleure, de conservació de la natura i educació ambiental en un municipi especialment mancat de zones naturals i verdes per a la ciutadania.

En això no ens juguem sols el nostre futur, sinó el de l’àrea metropolitana: el riu Llobregat, la seva llera i la zona agrícola han de ser considerats com un espai estratègic en l’àrea metropolitana per a l’establiment d’una zona de caràcter natural i d’espai de lleure, per motius hidrològics, biològics, històrics de patrimoni i qualitat de vida, tal i com ho estan considerant la resta dels nostres municipis veïns. Per això creiem que qualsevol actuació en aquesta zona ha d’estar al servei d’aquest objectiu i no pot hipotecar el futur d’una zona natural i de lleure per a la ciutadania.

El projecte Biopol és una de les actuacions importants que es desenvoluparà en els propers anys en aquest sector i disposa d’altres zones a més de Cal Trabal. De la mateixa forma que Iniciativa per Catalunya Verds de l’Hospitalet comparteix els objectius de recerca biomèdica, de creació d’ocupació de qualitat a través d’empreses d’alt valor afegit i de consolidació de l’Hospitalet com a ciutat universitària, sanitària i saludable que significa el Biopol, també pensa que aquest projecte ha de ser compatible amb la conservació del medi natural i de la zona agrícola de l’Hospitalet i amb la recuperació de l’accés de la ciutadania al riu Llobregat. Per això treballarà, en el marc de l’equip de govern i del ple municipal, per a que un dels sectors d’actuació del Biopol, el projecte de Cal Trabal, sigui un projecte sostenible.

Per això ICV proposa que:

El que ha de dirigir el conjunt de l’actuació és la voluntat de recuperar i preservar un patrimoni natural i històric de la ciutat. Qualsevol altre actuació ha d’estar al servei d’això i no pot hipotecar el futur d’una zona natural i de lleure per a la ciutadania.

El projecte ha de partir de les 28 hectàrees qualificades pel Pla General Metropolità de Barcelona com a parcs i jardins i protecció de zona verda del total de 43 hectàrees que ocupa tot el sector. L’ordenació resultant no pot significar una pèrdua de zona verda en el municipi de l’Hospitalet.

S’explori tot el ventall d’instruments urbanístics disponibles per protegir de manera definitiva la zona, i que el màxim nombre d’hectàrees de l’àmbit Feixa Llarga – Cal Trabal passi de propietat privada a propietat municipal amb l’objectiu de preservar-les definitivament com a espai natural.

El màxim nombre d’hectàrees reservades com a zona verda conservin el seu ús agrícola i que es faci un gran projecte d’horts urbans per al gaudi de la ciutadania i l’educació ambiental dels infants i joves de la ciutat.

Les hectàrees que conservin l’ús agrícola siguin qualificades com a parc agrari i passin d’una qualificació urbanística 6 a 24, tot respectant els anteriors acords de Ple referents a la protecció de la zona i al Parc agrari del Baix Llobregat.

El disseny de la futura zona verda sigui respectuós amb la fauna existent i es configuri més com un espai natural integrat en el Delta del Llobregat que no pas com un parc urbà. Que el disseny sigui fruit d’un procés participatiu.

Les tres masies existents en el sector (Cal Trabal, Ca l’Esquerrer i Cal Masover Nou) siguin restaurades, passin a ser de propietat municipal i tinguin un ús d’equipament públic lligats a activitats mediambientals i al record del passat agrícola de la ciutat de l’Hospitalet, amb la creació del museu agrari de la ciutat.

El projecte garanteixi l’accessibilitat i la permeabilitat de l’espai des de la Gran Via i la ciutat. La zona natural no pot quedar com un espai marginal tancat i per això és fonamental la connexió a peu i en bicicleta des del Parc de Bellvitge fins a la zona de la reserva natural del Delta del Llobregat, passant per Cal Trabal i pel camí de ribera del Llobregat, tot aconseguint la recuperació per part de la ciutadana de l’Hospitalet del seu riu i el seu Delta.

Per tal d’aconseguir la incorporació d’aquestes propostes, Iniciativa per Catalunya Verds de l’Hospitalet treballarà, amb responsabilitat dins de l’equip de govern, per superar les dificultats que aquest projecte té per a que pugui ser compartit per la nostra formació política. ICV té la voluntat d’incidir en la redacció final del projecte per a que sigui sostenible i respectuós amb el Medi Ambient.

(document original)

ERC

Esquerra Republicana de Catalunya tant des de l’àmbit Català com des de l’àmbit municipal treballarà per tal de que es preservi en la seva totalitat la zona agrícola i verda de Cal Trabal.

L’Hospitalet necessita una autèntica zona verda que faci de pulmó d’una ciutat que creix en edificacions i densitat de població sense cap control. Ni aquesta ni cap altra requalificació de terrenys públics s’ha de fer en benefici del sector privat, l’únic criteri que acceptem per utilitzar aquesta mesura ha de ser en benefici de l’Hospitalet i el conjunt de la ciutadania. Les mesures concretes que proposem són:

  • Recuperació de l’entorn natural de Can Trabal i de la resta d’espais verds que encara queden a la ciutat.
  • Rehabilitació del passat agrícola hospitalenc a través de les masies i altres edificacions que encara es conserven.
  • Creació d’un Centre d’educació ambiental a la zona de la Marina.
  • Catalogació de les zones verdes i agrícoles de l’Hospitalet com a Zones d’interès paisatgístic per tal de garantir la seva preservació davant possibles noves actuacions, com l’actual, del govern municipal.
  • Incorporació de Cal Trabal al Parc Agrari de L’Hospitalet
  • Consulta popular per decidir el futur de Cal Trabal mitjançant la Llei de Consultes populars.
  • Accés ciutadà al Riu Llobregat
  • Incorporació de Cal Trabal per el seu valor ambiental al Pla especial de Protecció i del Paisatge del Delta del Llobregat

Eduard Suàrez, Cap de llista d’Esquerra l’Hospitalet

(veure document original)

 

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: